This website works best with JavaScript enabled
Joomla

У всякої пташки свої замашки

 Акимова Ганна., 17 р., зош І-ІІІ ст., с. Троїцьке,Майдебура Марія 17 р., зош І-ІІІ ст.,

с. Новосафронівка, Миколаївська обл.

Скажіть-бо, люди, як без птахів жити?

Вступ

Тепер у світовій фауні налічується понад 9000 видів птахів. З них одним із найцінніших птахів є одуд. Однією з головних проблем сільськогосподарського виробництва в ХХІ столітті є проблема катастрофічного збільшення чисельності шкідників на полях, в садах, городах і різкого зменшення одудів, які є першими й найбільш найдавнішими помічниками людини у винищенні шкідливих комах та їхніх личинок.

Орнітологи підрахували, що за місяць тисяча одудів, разом з пташенятами винищують приблизно 22т. саранових. Пара одудів за день може обробити до 40 яблунь збираючи з них різних шкідників. Саме одуд знищує найбільшу кількість шкідників в порівнянні з іншими видами птахів. Також він є винищувачем найбільш шкідливих для культурних рослин комах: совки, лугового метелика, саранчі, плодожерки, шовкопряду, які можуть знищувати повністю врожай на полях, городах, садах.
Крім того, ще зовсім недавно одуд був одним з найвідоміших та яскравих птахів заплави річки Гнилий Єланець, але останнім часом йде тенденція різкого зменшення кількості одудів, тому заплава кишить комарами, які є збудниками багатьох хвороб і щоб знищити їх необхідно поновити популяцію одудів.
Вважаємо необхідним дослідити проблему збільшення кількості шкідників, зменшення чисельності птахів, ріст захворюваності людей від пестицидів та наслідки вирубування лісових насаджень, які можуть привести до повного знищення одудів.

Одуд – один з головних знищувачів комах

Шкідливі комахи завдають сільському господарству неймовірних збитків. Їх напад – це справжнє стихійне лихо. Вражені шкідниками рослини відстають у рості, різко зменшують приріст, сильно ослаблені рослини – гинуть. Сільськогосподарські виробники недобирають мільйони тонн врожаю зерна, овочів, фруктів та інших видів сільськогосподарської продукції. Досягнення науки, хімії і біології дають змогу нашим сільгоспвиробникам надійно захищати врожай від шкідливих комах.

Зменшення чисельності птахів

Здавалося чи не найпростішим способом боротьби з шкідливими комахами є їх знищення птахами. Але проблема в тому, що з року в рік зростає тенденція зменшення кількості птахів. Одуд – один з найважливіших винищувачів таких шкідливих комах, як совки, лугові метелики, шовкопряди, саранча та інші, зараз знаходиться на межі знищення.
Причини зниження чисельності і зникнення одуда:
- Пряме їх знищення з метою захисту бджіл (деякі “горе – бджоловоди” вважають, що одуд полює на бджіл), знищення з метою створення опудал (бо цей птах дуже гарний), знищення гнізд дітворою чи несвідомими громадянами просто з цікавості.
- Випадкове знищення (на автомобільних дорогах, у ході військових навчань, при кошені трав, на лініях електропередач, при зарегулюванні водного стоку).
- Забруднення середовища (пестицидами, нафтою і нафтопродуктами, атмосферними забруднювачами, свинцем та іншими токсикантами).
Загибель птахів під час міграції (птах, що зимує в гірських лісах на півночі Африки потерпає від проблем гірничодобувної промисловості, яка знищує його звичні біоценози, а шлях міграції, очевидно, стає все менш гостинним внаслідок втрати середовищ існування).
Але найбільш загрозливою причиною зниження чисельності одуда є знищення місць його гніздування, знищення лісових насаджень. Повертаючись весною в рідний край, одуд не знаходить своєї домівки, нову створювати теж немає де.

Наслідки вирубування лісових насаджень,
які можуть привести до повного знищення одудів

Вже в епоху давніх цивілізацій деякі вчені і правителі розуміли, до чого може призвести бездумне знищення птахів, і не лише прагнули дослідити птахів, але й свідомо брали участь в їх збереженні. Вавилонський цар Хаммурапі видав перший в історії закон про збереження птахів, під який попадав і одуд. Згідно із законом Хаммурапі, за знищення птахів засуджували до смертної кари. Давньогрецький вчений Аристотель, філософ Фалес Мілетський, римський вчений Пліній Старший і багато інших присвячували свої безцінні праці дбайливому ставленню людини до птахів і до їх місць гніздівель. Вже тоді брали до уваги, що байдуже відношення до птахів може призвести до незворотних наслідків і до екологічної катастрофи.
Сьогодні ні для кого не є секретом те, що людство вирубує ліс, не задумуючись, де будуть селитись одуди та інші птахи.
У нашому краї теж катастрофічно зменшується популяція одудів за рахунок варварського винищування байрачних лісів, посаджених нашими дідами в 50 -60 роки. І якщо наші батьки насолоджувались співом птахів, то ми більшість видів птахів знаємо тільки по визначникам.
Кожного року ми бачимо як спалюють стерню. Разом зі стернею горять полезахисні лісосмуги, в яких гніздяться одуди. Паління стерні припадає на липень місяць, коли в гніздах маленькі пташенята. Поряд з від’ємним приростом кількості птахів, мабуть присутнє бажання одудів не повертатися в місця варварського відношення до них і всієї живої природи.
Раніше на цілинних степах Північного Причорномор'я росли буйні трави, букові, дубові гаї й ліси, в яких гніздились одуди а тепер залишився тільки голий степ, який з усіх боків провівають вітри. Тож рятуймо що залишилось.

Напрямки вирішення проблеми гніздування одуда
Опис зовнішності птаха одуд

В нашій місцевості яскравим представником пташиного світу є одуд.

З енциклопедії та з сайту “Птахи України”, ми дізнались, що одуд невеликий яскраво забарвлений птах із довгим вузьким дзьобом і чубком, що розкривається у вигляді віяла, тому його неможливо сплутати з жодним іншим птахом. Він 25-29 см завдовжки і з розмахом крил 44-48 см. Виділяється смугастим чорно-білим оперенням крил і хвоста, довгим чубчиком на голові, тому його легко відрізнити від інших птахів. Забарвлення голови, шиї і грудей глинисто-червонувате.
Крила широкі, округлі, забарвлені контрастними чорними і білувато-жовтими смугами. Хвіст середньої довжини, чорний, з широкою білою перев'яззю посередині. Черевна частина тулуба рожево-руда, з чорнуватими повздовжніми смугами з боків. Чуб на голові оранжево-рудий, з чорними вершинами пір'я. Зазвичай чуб складений, проте при приземленні птах розпускає його як віяло. Дзьоб завдовжки 4-5 см, злегка заломлений униз. Ноги свинцево-сірі, достатньо сильні, з тупими кігтями. Самці і самки зовні один від одного не відрізняються.
У разі раптової тривоги, коли немає можливості врятуватися втечею, пташка може зачаїтися, притиснувшись до землі, розпластавши крила і хвіст і підвівши вгору дзьоб. Політ у одуда нешвидкий, нагадує пурхання метелика. Проте, він достатньо маневрений і хижим птахам рідко вдається схопити одуда в повітрі. Голос у птаха – глухий, злегка горловий три або п'ятискладовий крик «ум-ум-ум» або «уд-уд-уд» (звідки птах і отримав свою назву).
Статевої зрілості одуд досягає у віці одного року. Це моногамний птах. Відразу після прильоту самці займають територію для розмноження і поводяться дуже активно – голосно кричать, видаючи глухі звуки, що часто повторюються, тим самим підкликаючи самок. У цій період найчастіше і голосно птахи кричать вранці і увечері, рідше вдень. Під час залицяння самець і самка поволі літають один за одним, позначаючи місце для майбутнього гнізда. Часто одна і та ж територія використовується протягом кількох років. Як правило, одуди розмножуються окремими парами, проте у разі сусідства інших одудів між самцями нерідкі бійки на межі територій, що нагадують півнячі бої. Гніздо влаштовується в затишному місці – дуплі дерева. Вистилання або відсутнє зовсім, або містить лише декілька травинок, пір'я і шматочки коров'ячого гною. Дупло може також містити в собі гнилу деревну труху. На відміну від переважної більшості птахів, одуди ніколи не прибирають послід з гнізда, який поступово скупчується навколо.
Виведення потомства у одуда один раз на рік. Розмір кладки в умовах нашого помірного клімату складається з 5-9 яєць. Яйця довгасті, розміром 26 x 18 мм і вагою близько 4, 4 г. Забарвлення варіює в широких межах від сірувато-білого до темно-бурого кольору, може мати голубуватий або зеленуватий відтінок.
У день відкладається по одному яйцю, насиджування починається з першого яйця і продовжується протягом 25-32 днів (інкубаційний період – 15-16 днів). Насиджує одна самка, тоді як самець здобуває їй корм. Пташенята, що з'явилися на світ, сліпі і покриті рідким рудуватим пухом, який через декілька днів замінюється іншим, рожево-білого кольору густішим.
Саме в цей час в одуда проявляється одна мало симпатична, з точки зору сусідів, риса. Цей птах успішно «взяв на озброєння» оборонну хімічну зброю скунсів, тхорів та інших представників родини куницевих. У самки в період розмноження, а також у гніздових пташенят, куприкова залоза, що знаходиться над хвостом, починає виробляти не звичайну жирову змазку, потрібну для догляду за оперенням, а чорно-коричневу маслянисту рідину з вкрай неприємним запахом. Потривожені в гнізді птахи випускають на ворога струмінь екскрементів, змішаних з цією субстанцією. На дрібних чотириногих хижаків, зокрема на кішок і собак, такий захід діє надзвичайно ефективно. Звісно ж, дістається всім, хто суне свого носа до гнізда, включаючи дітлахів. Якщо виводок одуда часто турбують, запах відчувається на відстані десятків метрів від гнізда, а ближче стає й зовсім нестерпним. Тепер уявіть собі, що пташине сімейство облаштувалося в дуплистих деревах вашого саду або в тріщині стіни біля входу в житло! З цієї причини люди в сільській місцевості не завжди бувають в захваті, коли поряд з їхнім будинком оселився одуд. Негативне ставлення до пернатого сусіди висловлюється в зневажливому прізвиську «смердючка».
У віці 20-27 днів (кінець червня або початок липня) пташенята покидають гніздо і починають літати, хоча ще протягом кількох тижнів залишаються поряд з батьками.
Основу харчування одуда складають дрібні безхребетні тварини: комахи, їх личинки і лялечки (хрущі, жуки-гнойовики, совки, лугові метелики, мертвоїди, коники, метелики, степові кобилки, мухи, мурашки, терміти), павуки, стоноги, багатоніжки, дрібні молюски тощо. Рідше ловить дрібних жаб, ящірок і змій.
Ще 20 років назад одуда часто можна було зустріти на дереві чи на полі за роботою, сьогодні ж на жаль, люди його зовсім забули, бо кількість його дуже мала, хоч він і не промисловий птах. Що ж сталося з популяцією одуда? Перед нами стало питання, чи зможемо ми відновити популяцію цього птаха.

Вивчення біологічних особливостей гніздування одуда

Вирушаємо на екскурсію з метою виявлення біологічних особливостей гніздування одудів.
Так як одуд зазвичай селиться на рівнині або в горбистій місцевості без високої трави у поєднанні з окремими деревами і тримається степових ярів, лугів, біля кромки або на узліссі, в річкових долинах, у передгір’ях, у прибережних чагарникових дюнах, на пасовищах, в виноградниках або фруктових насадженнях а іноді селиться в межах населених пунктів, де годується за рахунок сміттєвих звалищ, туди ми і відправляємось.
Досліджуємо річкову долину Гнилого Єланця. гніздування одудів тут не виявлено, хоча поодинокі особини одудів ми зустрічали на своєму шляху (поблизу села Новосафронівка).
Йдучи екологічною стежкою, дослідили балки з чагарниками. Тут знайдено нами три місця гніздування птаха.
Свій шлях продовжили до узлісся байрачного лісу та сміттєзвалищ біля села. Тут також нами досліджено, що кількість гнізд одуда мала.
Дослідили лісосмугу (берестково – в’язову) поблизу села.
Перше знайдене нами дупло було порожнє, але ми продовжили пошук ще з більшою зацікавленістю.
Ми побачили одуда, який вилетів зі свого житла. Це звичайнісіньке дупло. Ми дослідили дупло. Тут містилось лише декілька сухих травинок і пір’я.
Наступного разу знайшли гніздо, яке одуди звили на високій гледичії, колючки якої охороняли гніздо від непрошених гостей. Ми дослідили це дупло. В ньому вже розпочалася яйцекладка.
На високих гледичіях та в розщелинах дерев ми знайшли гнізда одудів, де побачили знесені яйця.
Знайшли гніздо, яке одуд змайстрував поспіхом. Проте воно було збудоване високо на дереві, щоб ніхто не зашкодив майбутнім пташенятам одудів.
Ми дослідили особливості гніздування одудів, хоч це зовсім не просто. Перешкоди – це і висота, і колючки, і не хочемо полохати птахів одудів. А також склали таблицю реєстрації гніздівлі одуда, в якій вказали види гніздівлі та особливості гніздівлі одуда.
Пройшовши екологічною стежкою 2, 5км, ми побачили, що гнізд одудів, як і інших птахів дуже і дуже мало. Є пусті природні дупла, розщілини пусті, що свідчить про скорочення кількості птахів в порівнянні з попередніми роками. Вважаємо, що для гніздівлі птахи вибирають гледичію, дуб, берест, клен татарський, акацію, тобто ту деревину, яка має промислову цінність і яка по дикунські знищується.

Облік птахів на екологічній стежці

Дослідивши гніздування одудів, ми продовжили дослідницьку роботу по обліку птахів, щоб дізнатися як багато молодняку виходе з гнізд, в який період вони виходять, що їм може загрожувати в цей період.
Аналізуючи данні таблиці, можемо зробити висновок, що гніздування одудів, яйцекладка, вилуплення пташенят та виліт молодняку з гнізд пройшли успішно. Тож тепер треба вирішувати питання гніздівель одуда для нового покоління.
Протягом квітня – жовтня, також проводили спостереження за одудами, щоб знати, що їм може зашкодити в цей період. Свої спостереження виклали в таблиці.
Під час спостережень, ми побачили, що одуд крім того, що гарно літає, швидко пересувається землею, подібно до звичайного шпака. А також знаходиться весь час в роботі: вишукує комах, личинок для їжі; носить їжу спочатку самці, яке висиджує пташенят, потім годує пташенят.

Вирішення проблем нових насаджень

У багатьох західних областях України збільшуються площі нових лісових земель за рахунок державних коштів. Цим займаються великі лісництва. На півдні України, поки що, проблема нових лісових насаджень йде повільними темпами.
Щорічно Новоодеським держлісгоспом висаджується до 80 гектарів лісів, але ж вирубується втричі більше. Крім того щорічно висаджуються лісові культури на площі 20 га на порушених землях. Але це капля в вирішенні проблеми. За минулий рік на ерозійних землях Новосафронівки також висаджено 5, 6 га саджанців лісових культур, але 80% ерозійних земель ще чекають свого часу на заліснення.
Слід звернути увагу на те, що великої шкоди лісовідновленню завдає невдало організоване випасання худоби. Тварини живляться пагонами молодих деревних рослин, обгризаючи кору і ламаючи вершинні пагони. Крім того, дуже шкодять молодому підросту кози та вівці, тому доступ їх до лісу повинен бути дуже обмеженим. А випасання худоби повинно бути правильно організованим. Крім того за нашою пропозицією виготовлений проект відведення пасовищ, де вказані місця випасання худоби.

Сприяння збереженню та виживанню птахів

Одуд не промисловий птах, і хоча на нього не полюють, його стає все менше. Штучно його розводити і випускати в природу дуже дорого. Як же зберегти цього птаха і збільшити його популяцію.
Виходячи із сказаного, потрібно:
- збільшувати кількість гніздування одудів за рахунок розширення лісових масивів
- припинити несанкціоновані вирубки лісу, при яких знищуються старі місця гніздування птахів;
- влаштовувати штучні гнізда з метою приваблювання птахів.
- Підгодовувати птахів в скрутний період (одуд прилітає рано, коли ще мало їжі, то ж в годівниці насипаємо корм і для нього).

Роль молоді у справі продуктивного збереження пернатих

1. Розробити програму Новосафронівка – найзеленіший край Миколаївщини.
2. При сільській раді створити екологічну службу села, яка б регулювала вирубку, та насадження лісу.
3. Серед жителів сіл проводити бесіди щодо збереження видого складу птахів на території Новосафронівської сільської ради, Троїцької сільської ради.
4. Співпрацювати з Новоодеським лісництвом та висаджувати саджанці сосни.
5. Щороку збирати насіння лісових культур, здавати їх в лісництво для вирощування саджанців лісових культур.
У 2011 році учні Новосафронівської школи зібрали 3, 5 кг терену, у 2012 році 10 кілограмів кісточок з абрикоси, а учні Троїцької зош у 2012 році зібрали 20 кілограмів насіння каштанів і здали до лісництва Новоодеського району.
6.Приймати участь в акціях «Зустрічаємо птахів», «Погодуй птахів узимку», «Пташині будиночки».
7. Влаштувати штучні гнізда з метою приваблювання птахів.
8. Проводити «зелену» велосипедну подорож екологічною стежкою.

Одуд в культурі народів світу

Одуд – помітний птах і спрадавна згадується в різних літературних джерелах, у тому числі і священних писаннях – Корані та Біблії. У давньогрецькій міфології, згідно з творами стародавніх класиків, фракійській цар Терей, син бога війни Ареса і бістонської німфи, був перетворений на одуда після того, як спробував убити своїх дружин. У інгушів і чеченців до ухвалення ісламу одуд («тушол-котам») вважався священним птахом і символізував богиню весни, родючості і дітонародження Тушолі. Убити одуда можна було лише з дозволу жерця для ритуальних цілей, а його гніздо у дворі вважалося хорошою прикметою.
В арабському Єгипті одуда вважали символом подяки та любові й зображували поруч з дітьми, що піклуються про своїх батків. У ісламі і деяких єврейських джерелах одуд асоціювався з повелителем птахів і звірів царем Соломоном. Згідно з легендою, одного разу правитель не виявив одуда серед своїх птахів, а коли той нарешті знайшовся, то розповів про чудове місто Кіторе і його правительку, найпрекраснішу царицю Савську, що поклонялася сонцю. Цар відправив одуда до Савської землі з посланням до цариці. У відповідь на лист жінка відправила йому багаті дари, а потім зробила візит до царя до Єрусалиму.
У п'ятій книзі П'ятикнижжя Тори і Старого Заповіту «Второзаконня» одуд згадується в числі птахів, заборонених до вживання в їжу:
Всякого птаха чистого їжте; але цих не повинно вам є з них: орла, грифа і морського орла, і шуліки, і сокола, і кречета з породою їх, і всякого ворона з породою його, і страуса, і сови, і мартина, і яструба з породою його, і пугача, і чайку, і лебедя, і пелікана, і сипа, і риболова, і чаплі, і зуя з породою його, і одуда, і нетопиря.
У творі великого персидського поета суфія Фарідуддіна «Парламент птахів» одуд символізує вождя людства, пропонуючи птахам відправитися на далекі пошуки їх таємничого Царя Сімурґа, що живе на горі Каф. Це твір, повний різних образів і сенсу, став одним з центральних в суфізмі. У середньовічних збірках зоологічних статей, бестіаріях, одуди часто зображалися птахами, що піклуються про своїх старезних батьків.
У російській літературі про одуда згадували Максим Горький і Велимир Хлєбников. Горький не дуже утішно відізвався про цього птаха: «Одуд же – птах абсолютно дурний, і дресируванню не піддається у жодному випадку». Хлєбников в нарисі автобіографічної повісті у віршах виразився куди прихильніше:
Мене оточували степ, квіти, ревучі верблюди,
Круглоподібні кибітки,
Морк овець, чиї обличчя одноманітно-худі,
Вогнем крила одуди, що пістрявили простір,
Пустелі неба горді пожитки.
Так дні текли, за ними роки.
Батько, далеких гроза сайгаків,
Здобував подяка калмиків.
Ручні ворони клювали
З рук моїх м'ясну їжу,
Їх вольнолюбиві навряд чи
Отроки, приречені топорищу.
Дозвілля зі мною коротавши,
З дзвінким криком: «сирота я»,
Летів лебідь, схиляючи шию,
Я жив, природа, разом з нею.

Герб поселення Армштедт (Німеччина) прикрашає зображення одуда.
На гербі міста Куктіскіс (Литва) теж центральне місце займає одуд.
У Самуїла Маршака є переказ чеської народної пісеньки «Незговірливий одуд».
Один з батальйонів Армії оборони Ізраїлю носить назву «Духіфат», що івритом означає «одуд». У травні 2008 року, у зв'язку з 60 річницею Ізраїлю, за ініціативою Міністерства екології були оголошені вибори національного птаха цієї держави. В результаті голосування, в якому могли взяти участь всі жителі країни, був вибраний одуд – більш ніж 35 % висловилися на користь цього птаха, залишивши далеко позаду кропив'янку, коловодника, короткопалого півчого дрозда і деяких інших пернатих.
Одуд також зображений на банкноті Гамбії номіналом в 50 даласі і на поштових марках багатьох країн світу.

Висновки

Авторами здійснено дослідження території села Новосафронівки та її околиці, виявлені місця гніздування одуда. Досконало проведена робота показала, що одуд – санітар лісу, саду, городу, поля.
Вважаємо, що автори детально зробили опис зовнішності птаха, вивчили біологічні особливості гніздування, провели дослідницьку роботу по обліку птахів, дізналися як багато молодняку виходить з гнізд, в який період вони виходять, що їм може загрожувати в даний період.
Результати дослідження вагомі. Виявилося, що при різкому зменшенні популяції одуда, катастрофа чекає на нас в садах, городах, полях, де шкідники можуть знищити весь врожай.
У зв’язку з доведеними фактами наявності представників фауни та враховуючи думку громади керівники роботи Іванова Н.І., Мала Л.О. порушили клопотання перед Новосафронівською сільською радою про внесення місць гніздування одудів до об’єктів природоохоронної зони та з питанням про сприяння в наданні їм статусу заповідника місцевого значення та включення їх до території заповідника «Єланецький степ».
З даного питання виконавчий комітет рішення ще не прийняв, воно в стадії вивчення.
У вільний час від навчання, та дослідження, автори займалися агітаційно-просвітницькою роботою серед населення та учнів Новосафронівської та Троїцької зош І-ІІІ ст. Новоодеської районної ради.
Вважаємо, що необхідно залучити громадськість села Новосафронівки, учнів школи до участі в збереженні і збільшені популяції одуда за рахунок припинення несанкціонованих вирубок лісу, насадженні нових лісових масивів, створенні штучних місць гніздівель.
Отже, підбиваючи підсумки даної роботи, можна зробити висновок, що основною причиною, через яку одудам загрожує вимирання – зникнення необхідних для їх існування біотопів, вирубування лісів.

 

 

 

Створення і підтримка сайту pbb.lviv.ua

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #f_syc9 #eef12086 #150714100123